Zo regel je gemakkelijk een vog aanvraag

vog aanvraag

Wanneer je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat, dan zal hij je vaak vragen om een vog aanvraag te regelen. Een vog is in sommige werkgebieden zelfs verplicht, dus je toekomstige werkgever kan niet anders. Maar wat is een vog nu precies? En waar kom je aan een vog? Dat lees je hier.

vog aanvraag

De betekenis van vog

Vog is een afkorting voor Verklaring Omtrent Gedrag. Het is in principe een papiertje waarop staat of je met justitie in aanraking bent geweest omdat je overtredingen of misdaden heeft begaan. Wanneer je een vog ontvangt in goede orde dan staat er niets op. Er kan echter ook naar voren komen dat je wel degelijk dingen hebt uitgespookt die je werkgever wil weten. Waarom je werkgever dit wil? Omdat het in sommige vakgebieden belangrijk is te weten of je in staat bent tot zoiets. Denk bijvoorbeeld eens aan mensen die met kleine kinderen werken, of met gehandicapten. Ook mensen die voor de politie werken moeten een vog laten zien.

vog aanvraag

De aanvraag

Een vog haal je in principe bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Zij hebben deze gegevens over jou in hun bezit, ook als je voorheen in een andere gemeente woonde. Je kunt dan ook via het gemeentehuis die gegevens opvragen. Het is afhankelijk van de gemeente of je dit bij het loket zelf moet doen of dat je het ook digitaal kunt aanvragen. Helaas zijn niet alle gemeenten even vooruitstrevend dus soms moet het nog via de oude weg. Je kunt echter ook een externe partij inschakelen om het voor je te regelen.