Rijden mensen beter of slechter met alcohol op?

Iedereen weet dat rijden met alcohol verboden is en dat het openbaar ministerie zelfs iemand zijn rijbewijs ingevorderd alcohol bij bijvoorbeeld meerdere overtredingen. Toch hoor je mensen soms zeggen dat zij juist het gevoel hebben beter te kunnen autorijden met een wijntje of andere borrel op. Elk jaar stappen er dan ook nog steeds veel mensen achter het stuur met een drankje op. Vooral als zij slechts een kleine afstand hoeven te rijden, of wanneer het rustig is op de weg. Klopt het dat alcohol ook positieve effecten heeft op het vermogen om te kunnen autorijden, of is dit slechts een mythe?
Verdovende effecten van alcohol
Alcoholische dranken bevatten de stof ethanol: een stof die de hersenen verdoofd. Als onze hersenen verdoofd worden, werken sommige cognitieve functies minder goed, denk bijvoorbeeld aan bewegen en nadenken. Dit zorgt dan dus ook voor de effecten van alcohol die mensen vaak als negatief ervaren, zoals duizeligheid, wankel lopen, en minder snel kunnen reageren op dingen. Deze effecten kunnen al optreden na één drankje zijn natuurlijk niet gunstig tijdens het autorijden. Ook wanneer men de “positieve effecten” van alcohol (euforie, zelfvertrouwen, ongeremdheid) nog niet merkt, zijn de hersenen wel al verdoofd. Alcohol heeft dus nooit een gunstig effect op het vermogen om te kunnen autorijden.
Waarom denkt men dan soms beter te kunnen rijden?
Dat sommige mensen beter kunnen rijden na het drinken van (een kleine hoeveelheid) alcohol is dus een mythe. Men kan door de alcohol het idee krijgen dat het autorijden beter gaat, omdat alcohol angst remt en over het algemeen voor meer zelfvertrouwen zorgt. In realiteit kunnen de verdoofde hersenen minder snel reageren op het verkeer. Juist het verhoogde zelfvertrouwen kan daarnaast ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Minder angst en meer zelfvertrouwen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een persoon impulsiever en roekelozer gaat rijden, waardoor onnodig gevaarlijke situaties gecreëerd worden, wellicht met een rijbewijs ingevorderd snelheid tot gevolg.