De website voor vergelijking datacenterkoeling
Onderwerp van vandaag vergelijking datacenterkoeling. Misschien een vreemd onderwerp, maar voor mensen de werkzaam zijn bij grote bedrijven die datacenters hebben is dit zeer interessant. Voordat ik dit blog heb geschreven heb ik zelf research gedaan over dit onderwerp. Ik heb de meeste informatie hierover gevonden op environmentaldatacenters.com. Er zijn verschillende koelingssystemen voor datacenters, namelijk compressiekoeling en directe- of indirecte adiabatische hybridekoeling.
Verschillende methoden koelen van datacenters
De compressiekoeling komt nu nog het meeste voor. Dit omdat adiabatische koelingssystemen nog niet lang op de markt zijn. De oude, traditionele koelingssystemen verbruikt veel energie en heeft veel ruimte nodig. Dit omdat deze installatie groot zijn, dit is dan weer nodig om de airco circulatie te managen in het datacenter. Bij compressiekoeling verdampt een vloeistof dat zorgt voor een koelende werking. Dit alles ontstaat in een compressor waar de samengeperste vloeistof vrij komt en zo voor de luchtcirculatie zorgt. Het datacenter blijft dan gekoeld door de proceslucht die met deze techniek vrijkomt.
Bij adiabatische hybridekoeling wordt de lucht gekoeld door waterverdamping. Deze duurzame methode zorgt voor een schone warmtewisselaar. Bij deze methode wordt er via een ventilator buitenlucht aangezogen. Deze lucht gaat eerst door een filter en een adiabatisch pakket. Hiermee zorgt het voor de juiste bevochtiging. Deze methode kan ook in de winter toegepast worden door warme lucht te verspreiden in het datacenter. Zo blijft de gewenste luchtniveau altijd op peil.
Nu begrijp ik dat dit voor de meeste van jullie ingewikkeld is. Daarom heb ik ter verduidelijking een afbeelding toegevoegd over dit proces. Ik hoop dat het hiermee duidelijker wordt voor jullie. Wanneer het nog steeds niet duidelijk is, neem gerust contact op met Environmental Datacenters. Zij zijn zeer behulpzaam, een echte aanrader dus!