Wat is het nut van een pentest?
Voor iedere organisatie is het uit laten voeren van een pentest een aanrader. Maar dat is helemaal het geval als je belangrijke informatie of gevoelige gegevens verwerkt. Je moet er niet aan denken dat je die informatie of gegevens kwijtraakt. Of dat dit in verkeerde handen valt. Een pentest biedt dan uitkomst. Maar hoe precies? Om dat te begrijpen moet je eerst weten wat het is. Als je dat weet, dan wordt het ook meteen duidelijk waarom dit zo van belang is. Wil je een dergelijke test uit laten voeren, dan kun je terecht bij onvio, dé specialist op dit gebied.
Wat is een pentest?
Laten we beginnen met antwoord te geven op de vraag wat dit nu precies is. Een pentest staat voor penetration testing, een testmethode waarbij er geprobeerd wordt om jouw systemen binnen te dringen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om bedrijfsnetwerken, (web)applicaties, mobiele apps en api’s, iacs en ot, audits en assessments, iot en hardware. Er zal nu niet meteen bij iedereen een belletje gaan rinkelen, niet iedereen is immers bekend met al deze termen. En dat hoeft ook niet, het enige dat je moet weten, is dat dit allemaal onderdelen van je ict-systeem zijn die gevoelig kunnen zijn voor een hack. Bij een pentest wordt er gekeken naar de beveiliging van deze systemen. Er wordt dan gekeken of het systeem op de een of andere manier binnen gedrongen kan worden. Eigenlijk wordt er dus door ethische hackers getest of alles wel veilig genoeg is. Zij gaan op dezelfde manieren te werken als andere hackers ook zouden doen en zullen hun uiterste best doen om beveiliging te omzeilen. Komen ze binnen in het systeem, dan kunnen ze jou precies vertellen waar de beveiligingsfout zit en wat je er aan zou moeten doen. Dat maakt een pentest dus zeer relevant!
Waarom uit laten voeren?
Waarom zou je nu ethische hackers aan de slag laten gaan met een pentest? Dit doe je om te voorkomen dat daadwerkelijke hackers:
- gevoelige gegevens buit maken
- jouw systeem plat leggen
- geld van jou afhandig maken
Als jij met veel gevoelige gegevens of informatie werkt, dan is er altijd een markt voor om dit te verkopen. Werk jij daar niet mee, dan hebben ze altijd nog de optie om het hele systeem gewoon plat te gooien, zodat jij zelf niet meer bij jouw gegevens kunt. Dat is natuurlijk uitermate vervelend, je hebt die immers nodig om je organisatie te kunnen laten draaien. Vaak wordt er dan losgeld geëist om alles weer vrij te geven. Als je een goede pentest uit hebt laten voeren, dan wordt de kans behoorlijk klein dat jij nog het slachtoffer wordt van een hack. Er zijn immers altijd organisaties met slechtere beveiliging, die daardoor gemakkelijker te hacken zijn. Bovendien, als alles echt goed beveiligd is, wordt het ook nagenoeg onmogelijk om nog binnen te dringen. Lijkt een dergelijke test jou handig voor jouw organisatie? Neem dan eens contact op met onvio. Zij zijn een specialist op het gebied van de pentest en kunnen jou hier zeker mee helpen!